КУЛЬТУРА ВІДКРИТОСТІ ТА КУЛЬТУРА ВДЯЧНОСТІ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ - Галина Захарчин (Економіка та суспільство)
У статті обгрунтовано доцільність використання культури відкритості і культури вдячності як тонкопланових інструментів менеджменту. Наголошено, що культура відкритості і культура вдячності базуються на концепції відкритих систем і культурологічній концепції менеджменту, які відображають ціннісно-орієнтовану філософію організації, принципи довіри, прозорості і відповідальності. У структурі культури відкритості виділено функціональну й структурну складові, які відображають прозорість управлінських дій, формалізацію управлінської діяльності та нормативно впорядковану комунікацію. Описано механізм дії культури відкритості, в якому виділено нормативно-інституційний і особистісний рівні та підкреслено особливу роль зворотного зв’язку. Зазначено, що культура вдячності відображає емоційно-чуттєвий аспект у корпоративних та особистісних взаємовідносинах і є формою нематеріальної мотивації персоналу. Охарактеризовано структуру культури вдячності, форми її вираження та роль заохочувальних програм. Обгруновано ефективність використання в практиці менеджменту персоналу культури відкритості і культури вдячності як на особистісному, так і корпоративному рівнях.