Göstergebilimsel Perspektiften Otomotiv Firmalarının Instagram Reklamları - Fatih Bilici (Online Academic Journal of Information Technology)
Bu çalışma, Roland Barthes’in göstergebilimsel teorisi çerçevesinde küresel otomotiv markalarının Türkiye ve küresel hesaplarındaki Instagram gönderilerini analiz etmektedir. Çalışma, reklam stratejilerinde kullanılan düzanlam, yan anlam, mit, metafor ve metonimi gibi göstergebilimsel unsurların tüketici algısını nasıl şekillendirdiğini araştırmaktadır. Türkiye’deki reklamlar genellikle aile, güven ve dayanıklılık gibi kültürel değerlere odaklanırken, küresel hesaplardaki reklamlar yenilik, performans ve sürdürülebilirlik temalarını öne çıkarmaktadır. Araştırma, Mercedes-Benz, Audi, BMW, Volkswagen ve Honda markalarının reklam stratejileri karşılaştırılarak, kültürel kodları incelemiştir. Küresel markaların yerel pazarlara nasıl uyum sağladığı, reklam anlatıları ve kullanılan görsel-sözel unsurlar üzerinden değerlendirilmiştir. Dijital platformların pazarlama stratejilerindeki artan önemi vurgulanarak, markaların sosyal medya içeriklerini nasıl optimize edebileceği konusunda çıkarımlar yapılmıştır. Bu çalışma, küresel ve yerel reklam stratejilerinin karşılaştırmalı analizini sunarak, pazarlama ve reklamcılık literatüründe önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Ayrıca çalışma, reklamların kültürel ve sosyolojik bağlamlara nasıl uyum sağladığını inceleyerek, markaların küresel ve yerel pazarlarda başarılı olabilmek için nasıl farklı anlatı biçimleri geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, pazarlamacılar ve yöneticiler için uygulanabilir öneriler sunmakta ve gelecekteki araştırmalar için yeni yönelimler önermektedir.