Wpływ wybranych czynników na jakość życia osób z padaczką - Jadwiga Zachwieja (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne)
Wprowadzenie. Padaczka jest niejednorodną, przewlekłą chorobą, wpływającą na funkcjonowanie chorych w życiu codziennym. Ocena jakości życia powinna być stałym elementem ich leczenia, gdyż dzięki temu można zaplanować długoterminową strategię wsparcia dla osób chorujących na padaczkę. Cel. Celem pracy była ocena wpływu wybranych czynników na jakość życia osób z padaczką. Materiał i metody. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego na grupie 100 osób chorych na padaczkę, będących pacjentami przychodni lub szpitala. Do realizacji celów pracy wybrano ankietę własnego autorstwa, zawierającą pytania ogólne oraz kwestionariusz WHOQOL-BREF. Wyniki. Analiza statystyczna nie wykazała statystycznie istotnych różnic (p>0,05) pomiędzy płcią a wybranymi obszarami jakości życia. Wykazano zależność (p<0,05) pomiędzy stanem cywilnym i wykształceniem badanych a wybranymi obszarami jakości ich życia. Wnioski. Prawie połowa badanych wskazuje, że jakość ich życia jest zadowalająca. Płeć nie jest czynnikiem różnicującym jakość życia osób z padaczką. Stan cywilny oraz wykształcenie badanych istotnie wpływa na jakość ich życia. (PNN 2013;2(3):117-124)