Козак-Мамай: герменевтичний аспект музичного образу - I. Ya. Zinkiv (Культура України)
Здійснено герменевтичний аналіз образу козака-музиканта з українських народних картин «Козак Мамай» канонічного типу. Виявлено ранній варіант сюжету картин («Казак — душа правдивая»), визначено основні та допоміжні, синергійнодіючі мотиви-символи. Доведено, що основою символіки є відтворення ритуалу перехідного циклу, який виник в індоєвропейському, давньоіранському (скіфо-алано-осетинському) та давньослов’янському пластах культури Давньої України. Ключові слова: українська народна картина «Козак Мамай», козак-музикант, обряд перехідного циклу, кобза.