Діяльність військових училищ Російської імперії в межах військових округів на українських землях на початку ХХ ст. - Eduard Melnykov (Cхід)
У статті розглянуто діяльність військових училищ та навчально-виховні аспекти формування офіцерського корпусу Російської імперії на українських землях на початку ХХ ст. Визначено, що підготовка офіцерського корпусу була пов'язана з політикою імператорської Росії на українських землях. Аналіз навчально-виховного процесу цих закладів показав їх заідеологізованість, неінтегрованість юнкерів у систему громадянської освіти, у результаті чого, опиняючись у реальних соціальних умовах, випускники юнкерського училища часто керувалися тими ж правилами військового товариства і відданості престолу, які були йому прищеплені під час навчання.