Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Programının 2007 Yılında Programdan Yararlanan Türk Öğrenciler Üzerindeki Etkileri - Ranâ Kasapoğlu Önder; Ali Balcı (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Türk yükseköğretim sistemi, giderek artan biçimde uluslararası olma özelliği göstermektedir. Uluslararası olmanın boyutlarından biri, değişim programları aracılığıyla öğrencilerin yurt dışı yükseköğretim kurumlarında eğitim görmeleri ve yeni kültürlerle tanışmalarıdır. Bu çalışmada, yükseköğrenim gören Türk öğrencilerin Avrupa’da eğitim almalarına olanak tanıyan Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Programı’nın, bu programdan yararlanmış öğrenciler üzerindeki etkileri saptanmak istenmiştir. Araştırma, Erasmus Programı’ndan 2007 yılında faydalanmış olan Türk öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Araştırmacılar, programın yurtdışı eğitim olanağı sunmaya ve bireysel gelişime katkısı ile bu programla sağlanan akademik ve akademik olmayan mali, idari, barınma ve güvenlik konularını içeren olanaklardan memnuniyeti ölçen elektronik bir anket formu kullanmışlardır. Anketi oluşturan ölçeklerin kavramsal geçerliliği faktör analiziyle, güvenilirliği ise Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı ve madde toplam korelâsyon katsayıları ile sınanmıştır. Araştırmanın bulguları genel olarak Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Programı’nın öğrenciler üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir