ANTE GLAVIČIĆ I GLAGOLJSKA TISKARA U SENJU - ANICA NAZOR (Senjski Zbornik)
Arheolog, muzealac, konzervator, istraživač prof. Ante Glavičić jedan je od onih Senjana, koji je poticao istraživanja kulturne povijesti svojega grada. Na srcu mu je bilo glagoljaštvo Senja, napose glagoljska tiskara utemeljena u gradu već u XV. stoljeću, koja je ostvarila zapažen izdavački program. Program se sastoji od liturgijskih i još više od neliturgijskih knjiga, namijenjenih glagoljašima za obavljanje bogoslužja i za pouku. Najprije je (1494.) iz tiska izašao Misal, potom (1496.) Spovid općena (Confessionale generale Michela Carcana), Naručnik plebanušev (1507; Manipulus curatorum Guida de monte Rocherii), Transit sv. Jerolima (1508; Transito de sancto Girolamo), Mirakuli blažene Deve Marije (1508; Miracoli della gloriosa Vergine Maria), Korizmenjak (1508; Quadragesimale Roberta Caracciola). Senjska su glagoljska izdanja vrijedni i važni kulturnopovijesni, jezični, književni i, dakako, tipografski spomenici. Očuvalo se vrlo malo originalnih primjeraka (primjerak Spovidi općene je jedinstven), pa bi ih trebalo ponovno izdati, to jest nastaviti s njihovim izdavanjem faksimila i kritičkih izdanja ondje gdje je stao prof. Ante Glavičić. Na nasljednicima je da oživotvore Glavičićeva nastojanja da se za Senj izradi replika tiskarske preše iz 15. stoljeća na kojoj bi se mogla otiskivati pokoja stranica Misala kao senjski kulturni suvenir.