La censura contra Els mallorquins, de Josep Melià (1964-1967) - Antoni Marimon Riutort (Cercles: revista d'Història Cultural)
Amb Els mallorquins, redactat entre 1963 i 1964, un jove Josep Melià va aconseguir completar la tasca de reflexió identitària iniciada per Jaume Vicenç Vives i continuada brillantment per Joan Fuster. Contra tot pronòstic, la censura va esser molt dura contra Els mallorquins. S’ha de destacar un informe procedent de la Delegación Provincial de Baleares de Información y Turismo que l’acusava de catalanista radical, de fer propaganda de personalitats separatistes i de distorsionar la realitat mallorquina.