Dziwne losy wytwórni Hammer - Grzegorz Dryja (Kwartalnik Filmowy)
W swoim tekście Dryja prezentuje pełną wzlotów i upadków kilkudziesięcioletnią historię brytyjskiej wytwórni Hammer, której produkcje miały istotny wpływ na rozwój kina rozrywkowego. Autor dowodzi, że filmy z tej wytwórni powstawały według tzw. „Hammerowskich receptur”, dzięki czemu wypracowały własną estetykę, a właściwe im charakterystyczne tropy oraz stylizacje w szczególny sposób kształtowały kulturę popularną i stawały się inspiracją dla znanych reżyserów (chociażby dla F. F. Coppoli – Dracula, czy K. Branagha – Frankenstein). Poczynając od pierwszych realizacji z lat trzydziestych XX w., przez okres rozkwitu (lata 50. i 60.), po lata schyłku, autor przedstawia kolejne filmy, równolegle analizując zagadnienia dotyczące ich tematyki, stylu, przynależności gatunkowej, sposobów korespondowania z produkcjami hollywoodzkimi, ale również kwestie związane z polityką wytwórni i ekonomicznymi aspektami jej funkcjonowania.