İŞGÖRENLERİN ÖNDERLİK ALGILARININ ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞE ETKİSİ - Gülnaz Kılıç Özkaynar; Mehmet Sadık Öncül (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışmada işgörenlerin önderlik algısının örgütsel sessizliğe etkisiaraştırılmıştır. Ayrıca çalışmada önderlik ve örgütsel sessizlik algılarıdemografik nitelikler bakımından da araştırılmak istenilmiştir. Çalışmadakullanılmak üzere hazırlanan sorular ile öncelikle bir ön çalışma yapılmıştır.Ön çalışma 50 kişiye uygulanmış ve elde edilen veriler ile soruların güvenirlikanalizi yapılmıştır. Güvenirliği düşük olan maddeler ayıklanmış ve anaçalışmada kullanılmak üzere güvenirliği yüksek sorular elde edilmiştir.Çalışmanın ana uygulamasında anket soruları 440 işgörene ulaştırılmıştır.Neticede 407 anket eksiksiz doldurulmuş olup ve analizler bu anketlerden eldeedilen bu veriler üzerinden yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre önderlik tipive örgütsel sessizlik arasında anlamlı bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Diğertaraftan önderlik ve örgütsel sessizlik algılarının demografik niteliklere görefarklılığını araştırmak araştırılmış olup önderlik algısının unvan ve öğrenimdüzeyine göre dağılımında farklılık olduğu anlaşılmıştır.