ارتباط الگوهای غذایی با اضافه‌وزن و چاقی در بین دختران نوجوان شهر ارومیه - هانیه قربان‌نژاد; علیرضا دیدارلو; فرنوش بخشی مقدم; محمد علیزاده (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
مقدمه: چاقی در کودکان و نوجوانان و بزرگسالان به عنوان یکی از جدی ترین نگرانی های بهداشت عمومی در قرن 21 می باشد. در این میان نوجوانی مرحله ی مهمی از نظر ایجاد رفتارهای تغذیه ای سالم می باشد که معمولا تا پایان عمر حفظ می شود. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی با شاخص توده ی بدنی در دختران نوجوان در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روش ها: در این مطالعه 453 دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روش های استاندارد و ابزارهای کالیبره شده، اندازه گیری شد. دریافت غذایی معمول افراد با استفاده از یک FFQ نیمه کمی تعیین شد. یافته ها: در این مطالعه سه الگوی غذایی غالب در بین دانش آموزان دختر شناسایی شد. الگوی غذایی "سنتی" شامل دریافت بالای میوه، مغزها، خشکبار، کمپوت و مربا، ترشی، چای و قهوه، عسل، سبزیجات و شیرینی و قندها بود. الگوی غذایی"پر پروتئین" شامل دریافت بالای حبوبات، احشا، ماهی، تخم مرغ، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب، غلات ساده و سبزیجات بود. الگوی غذایی "غذاهای آماده و تنقلات شور" شامل دریافت بالای نوشابه، فست فود، تنقلات شور، شیرینی، قندها و آب میوه بود. الگوی غذایی پر پروتئین] (سهک دوم در مقایسه با سهک اول: (P=0.016 , 95%CI=(1.1-3), (OR=1.8 و سهک سوم در مقایسه با سهک اول: (P=0.046 ,(95%CI=(1.01-2.7 [(OR=1.6, به طور مستقیم با لاغری ارتباط داشت. این ارتباط معنی دارد در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه نیز مشاهده گردید[Tertile 2 vs. Tertile 1 OR=1.66, 85%CI (1.15-2.39), P=0.048]. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد الگوی غذایی پر پروتئین با افزایش احتمال لاغری همراه می باشد.