ФОРМУВАННЯ МЕТОДИКИ КОМПЛЕКСНОГО ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Геннадій Ніколенко (Економіка та суспільство)
У статті проведено критичний аналіз існуючих методик оцінювання конкурентоспроможності територіальних громад в умовах децентралізації в Україні. Досліджено низку підходів, включаючи методологію Глобального індексу конкурентоспроможності, а також методики, розроблені українськими та міжнародними науковцями. Встановлено, що сучасні методики мають суттєві обмеження щодо врахування новітніх тенденцій розвитку: цифровізації, зміни моделей мобільності, екологізації економіки та нових форм міжмуніципальної співпраці. На основі виявлених прогалин запропоновано інноваційну комплексну методику оцінювання конкурентоспроможності територіальних громад, яка передбачає використання як кількісних, так і якісних індикаторів, застосовування лінійного масштабування для нормалізації даних, а також розрахунок зважених композитних індексів для отримання інтегрального показника конкурентоспроможності. Розроблена методика дозволяє здійснювати як порівняльний аналіз між громадами, так і моніторинг динаміки розвитку окремої громади, створюючи наукову основу для прийняття стратегічних рішень та цільових програм підвищення конкурентоспроможності громад з урахуванням регіональної специфіки.