İspanya’da 2011 Seçimleri ve Bask Solunun Yükselişinin Nedenleri - Ömer Özdemir (Akademik İncelemeler Dergisi)
2011 yılı İspanya’da yerel ve genel seçimlerin yapıldığı yıl olmasının haricinde hükümet değişikliğinin yaşandığı yıl olarak da tarihe geçecektir. Lakin bu seçimler yılının gelecekte İspanya siyasi tarihinde önemli bir yere sahip olacak olmasının sebebi ise Abertzale (Yurtsever) solun tekrar Bask siyasi yaşamında bir aktör haline gelmesi ve genel ve yerel seçimlerde oldukça parlak sonuçlar almasıdır. Bask bölgesinde hükümet koalisyonunu oluşturan merkez partilerin oy kaybı yaşadığı, gelenekçi sağ Bask milliyetçisi PNV’nin ise duraklamaya girdiği 2011 seçimlerinde Abertzale solun çekirdeğinde yer aldığı Bildu ve Amaiur koalisyonlarının yerel ve genel seçimlerde yaşadıkları oy patlaması ve elde ettikleri başarı ETA’nın zayıflatıldığı ve ateşkes ilan ettiği bir dönemde Bask sorununun siyaset mecrasında çözülmekten başka bir çözüm yoluna sahip olmadığını göstermektedir. Bu makalede 2011 seçimlerine kadar yaşanan süreç ve 2011 seçim süreci ele alınarak Bask solunun yükselişinin siyasi ve sosyal sebepleri tartışılacaktır.