کاریگەرى تیکتۆککەرەکان لەسەر بەهاى پەروەردەیى: توێژینەوەیەکى ئەنتڕۆپۆلۆژییە لە شارى هەولێر - Herdn Ibrahim Ahmed (Zanco Journal of Humanity Sciences)
ئەم توێژینەوەیە "کاریگەری تیکتۆکەرەکان لەسەر بەهاى پەروەردەیى" ورد دەبێتەوە لە چاویلکەی ئەنترۆپۆلۆژیای کولتوورییەوە. لە دیمەنێکی دیجیتاڵیدا کە بە خێرایی گەشە دەکات، تیکتۆک لەم ساڵانەى دواییدا وەک هێزێکی کولتووری باڵادەست دەرکەوتووە، کاریگەرییەکی بەرچاوی لەسەر ژیانی منداڵان و هەرزەکاران هەبووە. ئەوەى ڕۆڵی سەرەکى دەگێڕێ لەم پڵاتفۆرمە، برتییە لە "تیکتۆکەرەکان" کە کاریگەری بەرچاوى هەیە لەسەر بەها و بیروباوەڕی بینەرەکانى. بۆ چارەسەرکردنی کێشەى ئەو توێژینەوەیە، ڕێبازێکی ئەنترۆپۆلۆژیایی کولتووری بەکاردەهێنرێت، کە چاودێریکردنی بەشداربووان، کاری مەیدانی، شیکاری ناوەڕۆک و فۆڕمى ڕاپرسى تێکەڵ دەکات. لەبەرئەوەى چاودێری بەشداربووان و کاری مەیدانی ئێتنۆگرافی ئاسانکاری دەکات بۆ تێگەیشتن لە چۆنیەتی بەشداریکردنی قوتابیانى بنەڕەتى لەگەڵ ناوەڕۆکی تیکتۆکەر لەناو چوارچێوەی کولتووری خۆیاندا. چاوەڕوان دەکرێت ئەم توێژینەوەیە تێڕوانینێکی بەنرخ پێشکەش بکات سەبارەت بەو داینامیکە کولتوورییە ئاڵۆزانەی کە لە بواری تیکتۆکدا یاری دەکەن و چۆن تیکتۆکەرەکان بەشداری دەکەن لە بنیاتنانەوە و دانوستاندن لەسەر بەها کولتوورییەکان لە نێوان منداڵاندا. ئەم توێژینەوەیە بە وەرگرتنی دیدێکی ئەنترۆپۆلۆژیایی کولتووری، بەشدارە لە تێگەیشتنێکی قووڵتر لە یارییە ئاڵۆزەکانی ناو کولتووریی دیجیتاڵی- ئەو بەهایانەی کە پەروەردەی دەکات و ناسنامە کولتوورییەکانی نەوەی داهاتووە. ڕۆشنایی دەخاتە سەر ئەوەی کە چۆن منداڵەکانمان لە سەردەمی تەکنەلۆژیادا بەسەر دیمەنە پەرەسەندووەکانی کاریگەری کولتووریدا دەڕۆن و تێگەیشتنمان لە پەیوەندییە ئاڵۆزەکانی نێوان کولتوورەکانی ئۆنلاین و ئۆفلاین دەوڵەمەندتر دەکات. ئەم توێژینەوەیە ڕەنگە ڕۆشنایی بخاتە سەر ئەو ڕۆڵەی کە تیکتۆکەرەکان دەیگێڕن لە داڕشتنی بەها و بیروباوەڕی منداڵان و هەرزەکاران- قوتابیان، یارمەتی دایک و باوکان، پەروەردەکاران دەدات باشتر لە کاریگەرییە ئەگەرییەکان و تەحەددیاتی پەیوەست بە پلاتفۆرمەکە تێبگەن. هەروەها دەرئەنجامەکەى دەتوانن گفتوگۆکان لەسەر دروستکردنی ناوەڕۆک و بەکارهێنانی بەرپرسیارانە لە سۆشیال میدیادا ئاگادار بکەنەوە، لەگەڵ گرنگیدان بە باشبوونی منداڵان و گەشەپێدانی بەها.