Головні убори волинських міщан литовської доби (за актовими матеріалами) - Марина Тарасюк (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія)
У статті реконструйовано основні види головних жіночих та чоловічих уборів волинських міщан початку – середини XVI ст. за актами ґродських та земських судів Луцького, Володимирського та Кременецького повітів. Метою розвідки було встановлення та опис головних уборів і їхнього забарвлення, визначення типових для пошиття хутра та тканин. Наведено потенційні ціни на головні убори волинян, які були доступними міщанину з будь-яким матеріальним становищем. Зрештою, авторка дійшла висновку, що головні убори міщан протягом литовської доби були важливим компонентом костюму у будь-який сезон, тож пересічний волинян прагнув мати у гардеробі декілька виробів різної вартості для урочистих та повсякденних подій.