SAVANORIÅ KOS VEIKLOS SKATINIMAS IR VALDYMAS SPORTO ORGANIZACIJOJE: SAVANORIÅ² POÅ½IÅªRIO VERTINIMAS - Andrius Brusokas; Rimantas Mikalauskas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
PlÄ—tojant savanoriÅ¡kÄ… veiklÄ… sporto sektoriuje yra susiduriama su tam tikromis problemomis ir barjerais. SavanoriÅ³ valdymas yra labai plati sÄ…voka, apimanti ne tik savanoriÅ³ pritraukimÄ…, verbavimÄ…, atrankÄ…, valdymÄ… ir vadovavimÄ…, bet ir iÅ¡laikymÄ… bei skatinimÄ…. Sporto organizacijÅ³ vadovai turi bÅ«ti itin lankstÅ«s ir gebÄ—ti prisiderinti prie savanoriÅ³ poreikiÅ³, siekiant suderinti bendrus savanorio ir organizacijos tikslus. Iki Å¡iol daugiausia tyrimÅ³ yra atlikta analizuojant savanoriÅ¡kÄ… veiklÄ… individualioje perspektyvoje, daugiausiai dÄ—mesio skiriant savanoriÅ³ motyvacijai ir pasitenkinimui atliekant savanoriÅ¡kas veiklas. TrÅ«ksta tyrimÅ³ savanoriÅ¡kos veiklos skatinimo tema, nors savanoriÅ¡kos veiklos skatinimo ir valdymo mechanizmai sporto organizacijose gali sukurti didÅ¾iausiÄ… pridÄ—tinÄ™ vertÄ™ efektyvinant savanoriÅ¡kÄ… veiklÄ… tose organizacijose, nes savanoriÅ¡kos veiklos fenomenas Lietuvoje neturi giliÅ³ ir susiformavusiÅ³ tradicijÅ³, taÄiau kasmet Ä¯gauna vis didesnÄ¯ mastÄ…. Lietuvos mokslininkai atlieka tyrimus savanoriÅ¡kos veiklos srityje, paliesdami valdymo modelius, Å¾iniÅ³ valdymo strategijas, savanoriÅ¡kos veiklos poveikÄ¯ ir naudÄ… bei pasitenkinimÄ… tokia veikla. Tyrimo tikslas: Ä¯vertinti savanoriÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ savanoriÅ¡kos veiklos skatinimo ir valdymo aspektus organizacijoje. Tyrimo metodai: mokslinÄ—s literatÅ«ros Å¡altiniÅ³ analizÄ—; anketinÄ— apklausa; statistinÄ— analizÄ—. Tyrimo dalyviais buvo Sporto savanoriÅ³ sÄ…jungos (SSS) nariai â€“ sporto savanoriai, kurie uÅ¾ima Å¾emiausiÄ… pozicijÄ… organizacijos veikloje ir neturi aiÅ¡kiai apibrÄ—Å¾tÅ³ pareigÅ³. Tai daÅ¾niausiai savanoriai, aptarnaujantys Ä¯vairius sporto renginius. IÅ¡ viso dalyvavo 48 Sporto sÄ…jungos savanoriai.