Сорбція холестерину на вуглецевих сорбційних матеріалах - N. V. Sych; L. I. Kotyns'ka; M. M. Tsyba; V. M. Vikarchuk (Хімія, фізика та технологія поверхні)
Як альтернатива засобам зниження рівня загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів низької густини (ЛПНГ) в роботі розглядається можливість використання вуглецевих адсорбентів. З медичної точки зору, видалення холестерину за допомогою ентеросорбентів є надзвичайно ефективним. Зв’язуючи холестерин, сорбенти зменшують ризик розвитку серцево-судинної патології. В роботі здійснено пошук нових сировинних джерел та спробу створення ентеросорбентів з високою здатністю поглинати холестерин. Метою роботи було розробити адсорбенти із відпрацьованого кавового залишку з великою часткою мезопор, визначити параметри поруватої структури та дослідити їхню адсорбційну здатність щодо поглинання холестерину. Традиційним способом карбонізації-активації відпрацьованої кавової гущі та гущі, попередньо обробленої гексаном, для видалення жирних кислот, було одержано зразки активованого вугілля з великою часткою мезопор (399 та 465 м2/г). Спектрофотометричним методом досліджено сорбцію холестерину із спиртових розчинів і доведено її ефективність для профілактики і лікування атеросклерозу. Було показано, що найкращу сорбційну здатність має зразок активованого вугілля із використаного кавового залишку, попередньо обробленого гексаном (максимальне значення сягає 7.5 мг/г). Проміжне положення займає зразок, одержаний без попередньої обробки розчинником (максимальне значення сягає 6.3 мг/г). Найслабші поглинальні характеристики має вугілля Natural Brand (максимальне значення сягає 5.3 мг/г). Можна констатувати, що адсорбція холестерину зростає відповідно зростанню питомої поверхні мезопор. За допомогою одержаних ізотерм сорбції було проведено розрахунки параметрів процесів адсорбції. Ізотерми адсорбції були розраховані за допомогою рівняння Ленгмюра та Фрейндліха. Показано, що величини максимальної адсорбції, розраховані за допомогою рівняння Ленгмюра, добре узгоджуються з експериментальними даними.