Heimatfilm – zarys dziejów gatunku - Beata Kosińska-Krippner (Kwartalnik Filmowy)
Autorka zarysowuje dzieje głównego niemiecko-austriackiego produktu popkultury, jakim jest gatunek filmowy zwany Heimatfilmem. W oparciu o pracę E. Boa, R. Palfreyman, Heimat – a German Dream... (2000) szkicuje - stanowiącą niezbędną podstawę dla zrozumienia ewolucji Heimatfilmu - niezwykle bogatą i skomplikowaną historię pojęcia Heimat, ściśle związanego z istotnymi zwłaszcza dla Niemiec wydarzeniami historycznymi. Przypomina po krótce poprzedników Heimatfilmu, a więc filmy górskie, przybliża charakterystykę Heimatfilmów realizowanych w III Rzeszy, po czym szerzej omawia klasyczne Heimatfilmy okresu zaraz powojennego i złotych lat 50. oraz zmiany jakim gatunek ulegał w latach 60., a także kolejny etap jego ewolucji, a więc krytyczny Heimatfilm lat 70 i jego następców z lat 80. Autorka prezentuje też filmy z lat 90. i pierwszej dekady XXI wieku, które można zaliczyć do nowego Heimatfilmu. Na koniec prezentuje współczesne heimatowe konteksty w życiu codziennym, popkulturze, mediach, ale też w badaniach naukowych. Próbując zapanować nad bogactwem materiału filmowego i literatury przedmiotu, autorka starała się przedstawić tematykę heimatową w pigułce, łącząc elementy teorii i historii Heimatfilmu oraz dziejów pojęcia Heimat oraz zasygnalizować to, co w tej tematyce jest obecnie aktualne.