Wychowanie w nurcie feministycznym - Aleksandra Brzostowicz (Kultura i Wychowanie)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie stosunkowo nowego nurtu w naukach o wychowaniu, jakim jest feminist parenting. Wychowanie w nurcie feministycznym jest nakierowane przede wszystkim na inkluzywność. W tym modelu wychowawczym odrzucone zostają dotychczasowe stereotypy dotyczące płci. Temat wychowania w nurcie feministycznym podejmowany jest głównie za granicą, jednak także na gruncie polskim ukazuje się coraz więcej prac na jego temat. Upowszechnienie wiedzy o feminizmie w kontekście wychowania daje możliwość jednocześnie odżegnania się od powszechnie powielanych i szkodliwych mitów na temat feminizmu, a także wykształcenia nowego modelu wychowawczego, który opierałby się na niehierarchicznych relacjach pomiędzy dziećmi a rodzicami, poszanowaniu różnorodności dzieci, zwróceniu uwagi na potrzeby matki oraz uwidocznieniu wad patriarchalnego modelu wychowawczego.