A digitális bölcsészet és az irodalomtudomány. Bevezetés - Martin Paul Eve; Csaba Maczelka (Digitális Bölcsészet)
Martin Paul Eve Digital Literary Studies: An Introduction című könyvének bevezető fejezete kiegyensúlyozott és kifejezetten olvasóbarát, helyenként a humor eszközével is élő áttekintést nyújt a digitális irodalomtudomány és a („hagyományos”) bölcsészettudomány jelenlegi komplex és feszültségektől nem mentes viszonyáról. A programozó és irodalomtudós Eve saját pozícióját gyakorló kutatóként és módszertani közvetítőként határozza meg, aki egyszerre támogatja a számítógépes szövegelemzés lehetőségeit (stilometria, szövegbányászat, hálózatelemzés stb.), és reflektál azok elméleti, etikai és intézményi korlátaira is. A bevezető ismerteti a digitális irodalomtudomány néhány területét, kitér a történeti előzményekre, hangsúlyozza az interdiszciplinaritás és az együttműködés fontosságát, de a kvantitatív és hermeneutikai megközelítések közötti feszültségre is figyelmeztet. Részletes áttekintést nyújt a terület ellen az utóbbi években megfogalmazott éles kritikákról, és különösen érdekesen válaszol a digitális bölcsészet vélt neoliberális jellegének vádjára. Az ismertetett kifogásokra érdemben reflektál, és közben gyakorlati példákkal szemlélteti, hogy mivel járulhatnak hozzá a digitális irodalomtudomány újszerű módszerei a hagyományos irodalomtudomány fejlődéséhez.