ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ КАПІТАЛ В ЕПОХУ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Василь Приймак; Ірина Корнілова (Економіка та суспільство)
У статті досліджено актуальні питання оцінювання інтелектуального капіталу. Акцентовано увагу на розгляді КМ-орієнтованої економіки знань, визначенні місця інтелектуального капіталу в ринковій вартості компанії, поширенні використання у бізнес-процесах штучного інтелекту. Розроблено «АІ+» модель інтелектуального капіталу, яка є відображенням синергетичного ефекту узгодженої взаємодії його структурних елементів, що формує переваги у створенні додаткової вартості, з виділенням складових, інструментів, функціоналу АІ. Доведено значення інтегральної оцінки інтелектуального капіталу з урахуванням комплексу чинників бізнес-середовища при виборі методичного інструментарію оцінювання. Розроблено концептуальну інтелект карту механізму оцінювання інтелектуального капіталу в умовах КМ-орієнтованого бізнес-середовища з врахуванням наявних технологічних інструментів штучного інтелекту.