Toprak Özelliklerinin Tahmininde Sayısallaştırılmış Renk Parametrelerinin Kullanımı - Hikmet Günal; Sabit Erşahin (Journal of Agricultural Sciences)
Toprak biliminde toprağın doğal yapısını bozmadan, hızlı, güvenilir ve tekrarlanabilir analiz tekniklerinin geliştirilmesi sürdürülebilir tarım için gerekli olan güncel veri tabanlarının vakit kaybedilmeden oluşturulması için gereklidir. Bu çalışmanın amacı bozulmuş ve bozulmamış toprak örneklerinden kolorimetre ile elde edilen sayısallaştırılmış renk parametrelerinin toprak özelliklerini tahmin etme yeteneklerini araştırmak ve incelenen bozulmuş ve bozulmamış toprak örneklerindeki renk farklılıklarının nedenlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, koluviyal arazilerde gelişmiş dört farklı toprak profilinden horizon esasına göre alınmış yirmi dokuz toprak örneğinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri laboratuarda belirlenmiş ve toprak profillerinin detaylı tanımlamaları arazide yapılmıştır. Her horizondan alınan bozulmuş ve bozulmamış agregat halindeki toprak örneklerinde kolorimetre yardımı ile renk okumaları yapılmış ve belirlenen L*, a* ve b* renk parametreleri yardımı ile kroma, hue ve renk farklılıkları hesaplanmıştır. Yapılan istatistiksel analizler bozulmuş ve bozulmamış örneklerin renklerinin birbirlerinden önemli derecede farklı olduklarını göstermiştir P