AVRUPA DEMOKRASİSİNE YÖNELİK GÜNCEL BİR TEHDİT: POPÜLİST RADİKAL SAĞIN YÜKSELİŞİ - İbrahim Saylan; Müge Aknur (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Son yıllarda popülist radikal sağ partiler Avrupa’da hızlı bir yükseliş içerisindedir. Popülizm, yerlicilik ve otoriterliği birleştiren bu partiler küreselleşme, Avrupa Birliği (AB), göçmen, mülteci ve İslam karşıtı söylem ve politikaları ile özellikle ekonomik bağımsızlıklarını ve kültürel kimliklerini kaybetme endişesi taşıyan seçmenlerin desteğini almaktadırlar. Dışlayıcı söylem ve politikaları ile söz konusu partiler Batı Avrupa’nın yerleşik demokrasilerini özellikle kişisel özgürlükler, siyasi haklar ve siyasal çoğulculuk temelinde tehdit ederek, liberal demokrasinin temel ilke ve kurumlarında aşındırıcı etkilere sebep olmaktadırlar. Bu çalışma söz konusu tehditleri Avusturya, Almanya, Hollanda, İtalya ve Fransa örnekleri çerçevesinde incelemektedir.