ФОРМУВАННЯ МІКРОБНОГО КОМПЛЕКСУ ЧОРНОЗЕМУ ТИПОВОГО В АГРОФІТОЦЕНОЗІ ЯЧМЕНЮ ЯРОГО ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ ЗЕМЛЕРОБСТВА - М.О. Кіроянц (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Представлено результати досліджень, які спираються на вивчення якісного та кількісного складу мікробного комплексу, який трансформує органічні речовини чорнозему типового при вирощуванні ячменю ярого за різних систем землеробства. Досліди проводились за біологічної, екологічної та промислової систем землеробства; обробіток – оранка та поверхневий; а також досліджувалась система ноутіл, як контроль. Чисельність мікроорганізмів основних фізіологічних і таксономічних груп визначалася методом посіву ґрунтових суспензій на відповідні елективні поживні середовища. У статті пропонується провести порівняльний аналіз формування мікробного комплексу чорнозему типового в агрофітоценозі ячменю ярого. Якісний склад мікробного комплексу вивчався на основі представленості морфолого - культуральних типів. За результатом аналізу було досліджено рівень диференціації чисельності основних фізіологічних і таксономічних груп мікроорганізмів ризосфери рослин. Однією з основних цілей проведеного дослідження є довгострокова розробка, формування та реалізація найкращих агентів ризосферного середовища РРБ для оптимізації росту і розвитку ячменю на фоні зниження застосування мінеральних добрив.