Audiowizualne pejzaże obrazów i rzeczy - Piotr Zawojski (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja antologii tekstów zagranicznych zatytułowanej Pejzaże audiowizualne. Telewizja – wideo – komputer (1997), przygotowanej przez Andrzeja Gwoździa. Zawojski przekonuje, że antologia jest reprezentatywna dla szerokiego spektrum różnych strategii humanistycznej refleksji nad światem dzisiejszych mediów audiowizualnych w kontekście przemian kulturowych i cywilizacyjnych. Zawojski analizuje ponadto monografię Gwoździa zatytułowaną Obrazy i rzeczy. Film między mediami (1997), podkreślając, że nie jest to tylko „suchy dyskurs teoretyczny”. Książka zawiera ciekawe analizy, które służą egzemplifikacji jego tez i stanowią integralną część wywodu.