ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА ГЛОБАЛЬНА НЕРІВНІСТЬ: НОВІ ВИКЛИКИ ДЛЯ РОЗПОДІЛЬЧИХ ВІДНОСИН - Ігор Бутирін (Економіка та суспільство)
Досліджено вплив штучного інтелекту (ШІ) як складової технологічної екосистеми на глобальну нерівність і розподільчі відносини в умовах трансформації господарських систем, що переходять до інформаційно-мережевої моделі. Встановлено, що автоматизація інтелектуальної праці, характерна для цього етапу, трансформує ринкову динаміку та суспільний продукт, змінюючи саму природу економічної взаємодії. ШІ підвищує продуктивність і економічні можливості, але поглиблює нерівність, обмежуючи людський капітал і створюючи диспропорції в доходах. Підкреслено потребу в інтегрованому підході, що поєднує економічну ефективність і соціальну справедливість як базові компоненти нової системи відтворення. Запропоновано переосмислення розподільчих відносин через інвестиції в освіту та базовий дохід для мінімізації ризиків і забезпечення соціально-економічної рівноваги в умовах загострення глобальної нерівності.