Poczucie bezpieczeństwa mieszkańców miasta. Przykład Poznania - Emilia Bogacka; Anna Siniecka (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Poczucie bezpieczeństwa znacząco wpływa na jakość życia ludzi w przestrzeni miejskiej. Celem artykułu jest przedstawienie poczucia bezpieczeństwa mieszkańców miasta z uwzględnieniem przykładu Poznania. Badanie ankietowe zawierało pytania dotyczące oceny stanu bezpieczeństwa Poznania oraz jego zmian w ostatnich latach, poczucia bezpieczeństwa w zamieszkiwanej dzielnicy oraz najbliższym otoczeniu miejsca zamieszkania, wyboru najbardziej niebezpiecznej i bezpiecznej dzielnicy miasta w ciągu dnia oraz w nocy, obawy przed wybranymi rodzajami przestępstw oraz ocenę działań policji na obszarze miasta.