Kümelenme Düzeyi Üzerine Bir Araştırma: Bucak İlçesi Mermer Sektörü Örneği - A Research On Clustering Level: Case of Marble Sector In Bucak Province - Gülhan Duran (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı; Bucak ilçesi mermer sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin kümelenme düzeylerinin tespit edilmesidir. Çalışmada anket yöntemi kullanılmış ve hazırlanan anket formu Bucak ilçesi mermer sektöründe faaliyet gösteren 48 işletme üzerinde uygulanmıştır. Çalışmada yüz yüze anket yöntemi kullanılarak sektörel işletmelere ait mevcut yapı ve kümelenme düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları değerlendirilerek, Bucak ilçesinde yer alan mermer sektörü işletmelerinin “Hammadde, Yarı Mamul, Makine ve Ekipman Tedariki, Rakipler” açısından kümelenme düzeylerinin faaliyet konuları itibariyle tespiti ve kümelenme düzeylerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre işletmelerin toplam kümelenme puanlarından araştırmaya katılan 33 firmanın yüksek derecede kümelendiği, 14 firmanın orta düzeyde kümelendiği ve 1 firmanın da düşük düzeyde kümelendiği tespit edilmiştir.