AISI P20 Plastik Kalıp Çeliğinin Dik İşleme Tezgahında Baralanmasında İşleme Parametrelerinin Kesme Torkuna Etkisi - Aslan Akdulum; Mehmet Süzgünol; Yunus Kayır (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi)
AISI P20 plastik kalıp çeliği, genellikle kalıp sektöründe kullanılan bir malzemedir. Kalıp imalatında ise ürün kalitesinin sürekliliği, yüksek tekrarlı çalışma ve maksimum kalıp ömrü gerektiğinden kaliteli deliklere ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca otomotiv sektöründe motor bloğu silindir yuvalarının imalatında baralar kullanılmaktadır. Önceden delinmiş deliklerin nihai kalitesinin elde edilmesinde baralama operasyonları önemli bir yer tutmaktadır. Delik eksenine göre baranın kesici ucu tek noktada delik duvarı ile temas halindedir. Bu durum ise baralama işleminde kesme torkunun en yüksek kuvvet olarak sonuçlanmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla delik kalitesinin en önemli göstergelerinden birisi baralama torkudur. Mevcut çalışmada AISI P20 malzemesinin dik işleme tezgahında hassas baralanması işleminde kaplama tipi, kesici uç radüsü, radyal kesme derinliği, kesme hızı ve ilerleme miktarı parametrelerinin baralama torkuna etkilerinin derinlemesine araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için grafikler, Taguchi ve Anova yöntemleri kullanıldı. Sonuç olarak baralama torku üzerinde en etkili parametre olarak radyal kesme derinliği tespit edilirken, kaplamalı kesici uç daha düşük tork değerleri meydana getirmiştir. Hesaplanan regresyon eşitlikleri sonucu %97,47 oranında bir R2 değeri elde edilmiştir.