Susuz Yaz Filmi’nde Köylülerin Politik Bilinci Hakkında Bir Analiz - Ali Gençoğlu (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
Bu çalışma köylülerin kültürü ve politik bilinci ile ilgili oluşmuş literatürü temel alarak Metin Erksan’ın Susuz Yaz filmindeki köylülerin modern olanla mücadelelerindeki politik bilinçlerine ve eylemlerine odaklanmaktadır. Susuz Yaz filminde, köylü kültürü ve politik bilinci ile ilgili önermelere sahip üç temel yaklaşımın birbirleriyle rekabet içerisinde olduğu gözlemlenir. Bunlar modernist yaklaşım, Marksist yaklaşım ve popülist yaklaşımdır. Bu çalışma filmdeki kültürel ögelere, politik aksiyonlara ve aktörlere odaklanarak devlet-Osman ve diğer köylüler arasındaki güç ilişkisinin niteliğini ve bu güç ilişkisinin temsilinde filmin hangi yaklaşımı benimsediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak filmin anlatısının birbirleriyle rekabet içerisindeki bu üç yaklaşımdan popülist yaklaşımın argümanlarını benimsediği, modern olana karşı köylünün geleneksel kurallarını ortaya koyduğu ve modernist olan karşısında popülist bir pozisyon aldığı iddia edilecektir.