Штучний інтелект як радикальна інновація трансформаційних змін природи і характеру війн - Н. М. Пантєлєєва (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Розглянуто сутність і факторний профіль причинної динаміки війн, означено особливості дискусії стосовно змінності природи війн, чинники впливу на характер війн. Досліджено стратегічний концепт штучного інтелекту, як радикальної інновації, для цілей оборони і безпеки, розкрито її потенційні стратегічні переваги, можливості і загрози для трансформаційних змін у військовій сфері через компаративний аналіз прийнятих НАТО, ЄС і країнами світу стратегій розвитку штучного інтелекту. Узагальнено формування тенденцій та рівень інноваційності використання штучного інтелекту для цілей і завдань оборони за практикою провідних армій світу. Потенційні можливості штучного інтелекту щодо напрямів трансформаційних змін охарактеризовано на прикладі пілотованих літальних апаратів. Досліджено використання штучного інтелекту в умовах повномасштабної війни в Україні.