Türkiye’de Hafızlık Eğitiminin Problemleri Üzerine Bir İnceleme - İrem Doğan; Cemil Osmanoğlu (Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi)
Türkiye’de hafızlık eğitimine yönelik toplumsal ilgi artmakta ve çeşitlenmektedir. Bu talep hafızlık eğitiminde yeni uygulama ve program anlayışlarına kapı aralamıştır. İki binli yıllardan bu yana hafızlık eğitiminin genişleyen çerçevesini konu edinen akademik yayınlar da artmaktadır. Bu değişim söz konusu eğitimin problem alanları ile bunları konu edinen yayınları belli aralıklarla sistematik olarak incelemeyi gerektirmektedir. Bu tür incelemelerin hafızlık eğitiminin bilimselleşmesine katkı sağlayabileceği söylenebilir. Bu düşünceden hareketle bu araştırmada hafızlık eğitiminin problemlerini konu edinen bilimsel yayınlar ekseninde bir okuma yapılmıştır. Bu çerçevede seçilen eserler hafızlığın anlamından, yapı ve organizasyonundan, programından, öğretici, öğrenci ve velilerden kaynaklanan problemler şeklinde kategorize edilerek incelenmiştir. Araştırma sonunda geleneksel hafızlık anlayışına yaslanan tek tip hafızlık modelinin yerel ve evrensel sorun alanları ile bunun güncellenmesine dönük direnç noktaları irdelenmiş, hafızlık eğitiminin yapı ve işleyişi tartışılmıştır. Son zamanlarda geliştirilen projeler ile bu çerçevede öne çıkan uygulamaların güncellenerek daha rafine hale getirilmeye çalışıldığı, bununla beraber öğretici, öğrenci ve uygulama mekânı itibariyle çeşitli sorunlar ihtiva ettiği görülmüştür. Araştırmada etnografik verilere dayalı okumalar yanında, eylem araştırması niteliği taşıyan araştırmalara, disiplinler arası bakış açılarına ihtiyaç olduğu, bu incelemelerin iyi örneklerin daha iyi anlaşılmasına, transfer edilmesine katkısı olabileceği vurgulanmıştır.