Peridinamik Tabanlı Bulanık Mantık Algoritması Yardımıyla Ray Yüzeyindeki Kusurların Tam Spektrum Görüntü İşleme ile Tespiti - Cihan Mızrak (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada tam spektrum görüntü üzerinden ray kusurlarının belirlenmesine yönelik peridinamik tabanlı bulanık mantık algoritması geliştirilmiştir. Örnek uygulama için tam spektrum ray kusuru görüntüsünün, gri skala tanım kümesinde Gaussian maskelemesi gerçekleştirilmiş, görüntünün farklı boyut ve mertebelerden türev alma işlemleri peridinamik sayısal türev alma metodu kullanılarak elde edilmitşir. Alınan türevler bulanık mantık sisteminde değerlendiriltikten sonra görüntünün RGB ve HSV skalaları üzerinde üç temel dalga boyu dönüşümü yapılmıştır. Bulanık mantık çıktısı üzerine tatbik edilen en etkin üç dalga boyu ile ortak noktaların tespiti gerçekleştirilerek ray kusurlarının daha belirgin bir şekilde ortaya çıkması sağlanmıştır. Ayrıca üç farklı tam spektrum örnek ray kusur görüntüsü ile geliştirilen algoritma test edilip, literatürdeki mevcut kenar bulma algoritmalarına göre daha iyi sonuç verdiği tespit edilmiştir.