Mariusz Aftek, Związki polsko-włoskie w naukach prawnych (1764-1795). Z dziejów humanitaryzacji prawa karnego w Polsce, 1995 - Ewa Borkowska-Bagieńska (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Recenzja: Mariusz Aftek, Związki polsko-włoskie w naukach prawnych (1764-1795). Z dziejów humanitaryzacji prawa karnego w Polsce. Monografie z dziejów nauki i techniki pod redakcją Stefana Zanuckiego, tom CLII, Warszawa 1995, ss. 204.