Etyka przedstawiania (recenzja filmu „Jakub kłamca” i wywiad z reżyserem Peterem Kassovitzem) - Marty Fairbairn (Kwartalnik Filmowy)
Marty Fairbairn rozmawia z Peterem Kassovitzem – reżyserem filmu Jakub kłamca – o etyce przedstawiania Holocaustu. Fairbairn przypomina, że obok opinii, iż dramatyczne przedstawianie Holocaustu jest – przynajmniej z moralnego punktu widzenia – fałszowaniem jego natury (której nie da się przedstawić), pojawiają się opinie, że próba przedstawienia horroru Holocaustu dzisiejszej publiczności jest moralnym imperatywem. Zdaniem Kassovitza przedstawienie jakiejkolwiek ludzkiej tragedii – zagłady, choroby, głodu – nie jest możliwe, ponieważ zawsze istnieje ryzyko nadmiernej subiektywizacji tematu. Holocaust nie jest niczyją prywatną własnością, więc publiczność ma prawo zobaczyć różne jego przedstawienia i poznać różne opinie na jego temat.