Primena suve metode X-Ray senzorskog sortiranja/ prečišćavanja uglja – lignita sa površinskog kopa uglja „GACKO“ - Aca Jovanović; Mile Bugarin; Miodrag Šešlija (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Ovaj rad razmatra rezultate laboratorijskih ispitivanja i poluindustrijskih proba prečišćavanja uglja – lignita primenom X-Ray senzorske tehnologije sortiranja na osnovu kojih su definisani tehnološki parametri za izradu GRP- Glavnog rudarskog projekta pripreme i tretmana uglja – lignita koji se eksploatiše iz slojevitog ležišta uglja. Takodje, u radu su prikazana tehnološko-tehnička rešenja data u GRP-u. Razmatrana tehnologija X-Ray Senzorskog sortiranja se u svetu uspešno primenjuje već oko 30 godina za separaciju /sortiranje različitih polimetaličnih primarnih i sekundarnih sirovina, za tretman siromašnih rudnih ležišta kao i za sortiranje uglja iz slojevitih ležišta.