ІНОЗЕМНИЙ ДОСВІД РЕПАТРІАЦІЇ ВИМУШЕНИХ МІГРАНТІВ: УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Арсеній Янович (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена аналізу іноземного досвіду репатріації вимушених мігрантів на прикладі Боснії і Герцеговини та Ізраїлю. У дослідженні розглядаються ключові фактори, що впливають на повернення біженців, зокрема безпекова ситуація, обмежений правовий статус, доступ до інформації, соціальний капітал, наявність житла, роботи та доступу до базових послуг. Висвітлено перебіг рееміграції до Боснії і Герцеговини й акцентовано увагу на причинах її відносної неуспішності. Розкрито сутність репатріаційних практик держави Ізраїль, окреслено її позитивні і негативні наслідки. На підставі проаналізованого іноземного досвіду зроблено висновок про необхідність розробки комплексної програми України у сфері повернення власних біженців та її включення до загального плану відбудови країни та її розвитку у майбутньому.