Prostorni aspekti emigracije iz Srbije. Tri "vruće" emigracione zone - Goran Penev; Jelena Predojević-Despić (Stanovništvo)
U Srbiji su veoma izražene teritorijalne razlike u pogledu udela lica na radu ili boravku u inostranstvu. One su ustanovljene već popisnim rezultatima iz 1971. godine, a potvrđivane su svakim narednim popisom. Razlike su izraženije na nižem teritorijalnom nivou, i vremenom su se povećavale.