O Auschwitz, Szwecji i depresji - Mikołaj Grynberg (Zagłada Żydów)
Krótki przystanek w drodze z Auschwitz jest książką wyzbytą rewanżyzmu i chęci zemsty. Goran Rosenberg jest w tej książce synem, który próbuje zrozumieć samobójstwo ojca, synem, który dba o honor swojego ojca, a wreszcie synem, który żegna się ze swoim ojcem. Autor długo czekał na publikację, w której wiedza historyczna staje „ramię w ramię” z emocjonalnym opisem, a wszystko to dzieje się na rzecz lepszego zrozumienia świata