Aspir Carthamus tinctorius Çiçeklerinden Elde Edilen Renklerin Işık ve Sürtünme Haslık Değerleri - Nuran Kayabaşı (Journal of Agricultural Sciences)
Yün hali ipliklerinin bitkisel boyalarla boyanarak hali ve kilimde kullan ı lmas ı , bunlara iç ve d ış pazarlarda talebi art ı r ı c ı bir özellik kazand ı rmaktad ı r. Bunun için az ve yerel olarak yap ı lan bitkisel boyac ı l ı k günümüzde yeniden önem kazanm ış t ı r. Bu ara ş t ı rmada ı slah edilmi ş yerli ve yabanc ı orijinli 3 çeş it aspir ile bunlardan geli ştirilmi ş bir hat kullanarak mordans ı z ve mordanl ı boyama yöntemi uygulanm ış toplam 52 adet boyama yap ı lm ışt ı r. Elde edilen renkler üzerinde hali ve kilimde önemli olan ışı k ve sürtünme hasl ı k tayinleri yap ı larak bütün aspir çe ş itleri ışı k hasl ı k değ erlerinin 2 ile 6, sürtünme hasl ı k değerlerinin de 1-2 ile 4-5 aras ı nda değ i ş tiğ i saptanm ış t ı r.