Codul de procedură penală: doctrina „fructul pomului otrăvit” şi probele derivate - Leontieva Svetlana (Revista Institutului Naţional de Justiţie)
Regimul juridic al probelor în procesul penal este esenţial pentru un proces echitabil. Acest articol analizează aspectele legate de admisibilitatea probelor derivate în procesul penal, atunci când proba originară a fost obţinută ilegal. A fost examinată evoluţia normativă a art. 94 din Codul de procedură penală, în special introducerea alineatului (5), care consacră excluderea probelor derivate, cu excepţia celor care se întemeiază pe o sursă independentă sau care ar fi fost inevitabil descoperite. Studiul oferă o analiză comparativă cu jurisprudenţa americană şi a CtEDO, reliefând implicaţiile admiterii sau excluderii probelor derivate asupra echităţii procesului penal. Sunt analizate condiţiile aplicării excepţiilor şi limitele discreţiei judiciare, subliniindu-se importanţa respectării acestor reguli pentru protecţia drepturilor fundamentale.