Elitene, minoritetene og mediene – Definisjonsmakt i norsk innvandringsdebatt - Tine Ustad Figenschou; Audun Beyer (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Den norske innvandringsdebatten er blitt kritisert for å være dominert av en moralistisk, politisk korrekt elite. Gjennom en kvantitativ kildeanalyse av alle nyheter og meningsytringer i de største norske mediene i 2011 finner vi at «makteliten» (politikere, byråkrater og rettsvesen) er de mest brukte kildene. Makteliten siteres primært i nyhetsformatet og er oftere på tv enn andre kilder, men er fraværende i debattformatene. Regjeringskilder er sitert dobbelt så mange ganger som opposisjonen, et overraskende funn når man tar FrPs sakseierskap i betraktning. «Kultureliten» er nesten eksklusivt aktive i meningsformatene, og det er medienes egne interne eksperter («kommentariatet») som får definere og tolke debatten. Dette eliteperspektivet blir likevel kontinuerlig utfordret av andre kildegrupper. Viktigst blant dem er såkalt «vanlige folk», en bredt sammensatt kildegruppe hvor et flertall har minoritetsbakgrunn som uttaler seg basert på egne subjektive erfaringer. Den norske innvandringsdebatten er bred og mangfoldig, med et høyt antall unike kilder som uttrykker sine meninger om et omstridt og engasjerende tema. Nøkkelord: Innvandringsdebatt, definisjonsmakt, innholdsanalyse, eliter