Dil ve Politika: Temeldeki İlişkiler - Ahmet Kocaman (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
Bu bölümde daha önce sözünü ettiğim gibi, başka yazarlar da Chomsky'nin dilsel ve politik düşünceleri arasındaki ilişkiler üzerinde yorum yapmışlardır. Bu çözümlemelerin çoğu dili insan olmanın bir ölçüde temeli olarak ele alır. Birçoğu Descartes ve Humboldt'un Chomsky'nin düşünceleri üzerindeki etkilerinden söz ederler. Chomsky, felsefesini biçimlendiren başkalarını da anar: 'kişisel bağlılıklarım ve umutlarım: Rousseau, Humboldt, Marx ve Bakunin ve başkalarının kimi düşüncelerinden kaynaklanan, emekçi denetiminde, anlamlı, üretken, yaratıcı çalışma olanağına ilgi duyan, liberal sosyalizm düşüncesine dayanır.' Yaratıcı sözcüğünden ve Humboldt'un dil kuramlarının Chomsky'nin dilsel yaratıcılık düşüncesine esin kaynağı olduğu düşüncesinden yola çıkarak yorumcular dilsel ve politik çalışmaları arasında bağıntı kurmuşlardır.