KAUNO KOLEGIJOS STUDENTÅ² POÅ½IÅªRIS Ä® NEÄ®GALIUS ASMENIS IR JÅ² INTEGRAVIMÄ„ PER SPORTÄ„ - Andrius Brusokas; JÅ«ratÄ— MartinonytÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnyje analizuojamas poÅ¾iÅ«ris Ä¯ neÄ¯galiuosius teoriniu aspektu, pateikiami studentÅ³ apklausos rezultatai, atskleidÅ¾iantys jÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ neÄ¯galiuosius bei neÄ¯galiÅ³jÅ³ integravimÄ… per sportÄ…. NeÄ¯galiÅ³jÅ³ integracija daÅ¾niau aptariama nagrinÄ—jant Å¡vietimo bei Ä¯traukimo Ä¯ darbo rinkÄ… klausimus, kas atsiskleidÅ¾ia ieÅ¡kant informacijos internete. Vis dÄ—lto politiniame kontekste aptariamos ir kitos neÄ¯galiÅ³jÅ³ integracijos gyvenimo sritys, tokios kaip bendruomeniÅ¡kumas, socialinÄ— Ä¯trauktis per darbÄ…, kultÅ«rinis gyvenimas ir laisvalaikis, poilsis ir sportas. Ä®vairiais tyrimais nustatyta, kad vis dar egzistuoja sisteminio poÅ¾iÅ«rio Ä¯ negaliÄ… klaidos, kai organizuojant Ä¯vairias veiklas pasitaiko neÄ¯galiÅ³jÅ³ atskyrimas, ne iÅ¡imtis ir sportas. Å½inant studentÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ neÄ¯galius asmenis ir jÅ³ integracijÄ… per sportÄ… galima numatyti, kaip organizuoti veiklas, kad jose kartu galÄ—tÅ³ dalyvauti tiek neÄ¯galÅ«s, tiek sveiki asmenys. Tyrimas atliktas 2018 metÅ³ pavasarÄ¯, apklausiant Kauno kolegijos Verslo fakulteto 262 pirmo kurso studentus. Tyrimui atlikti naudota modifikuota ir adaptuota H.E. Yuker, J.R. Blocr it J.H. Young (1970) â€žPoÅ¾iÅ«ris Ä¯ neÄ¯galius asmenisâ€œ metodika, (ATDP) skalÄ—. Rezultatai atskleidÄ—, kad studentÅ³ poÅ¾iÅ«ris Ä¯ neÄ¯galius asmenis yra pozityvus ir jie neatsisakytÅ³ bendrauti su neÄ¯galiu asmeniu. Studentai neturi pakankamai informacijos apie integruotÄ… sportÄ… ir nÄ—ra sportavÄ™ kartu su neÄ¯galiais asmenimis, taÄiau sutiktÅ³ dalyvauti sportiniuose renginiuose, kuriuose kartu sportuotÅ³ su negaliÄ… turinÄiais asmenimis.