Інтенсивність росту та інтер’єрні показники кролів за використання зерна тритикале у раціоні - Михайло ГРИНІВ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Статтю присвячено дослідженню впливу високобілкової зернової культури – тритикале (сорт Поліське 7) за введення її у вигляді дерті у комбікорм для молодняку кролів термонської породи на інтенсивність їх росту, морфологічні та біохімічні показники крові у період з 50-ї до 100-ї доби життя. Підібрано 5 груп, по 10 голів у кожній, з яких контрольна отримувала вволю гранульований стандартний повнораціонний комбікорм. Дослідним групам – І, ІІ, ІІІ та IV згодовували комбікорм, у якому зерно вівса і ячменю замінили дертю зерна тритикале з розрахунку відповідно 100, 50, 25 і 12,5 %. Встановлено, що за введення зерна тритикале у кількості 50 і 12,5 % до гранульованого комбікорму незначно підвищився вміст еритроцитів у крові тварин ІІ та IV дослідних груп, також відзначено тенденцію до зростання кількості лейкоцитів у всіх дослідних групах порівняно з контрольною. Вміст альбумінової фракції у плазмі крові кролів IV групи був вірогідно вищим на 9,4 % порівняно з контролем. Кальцій-фосфорне співвідношення в ІІ та IV дослідних групах було відповідно на 11,5 та 10,1 % вищим щодо контролю, а в середньому по дослідних групах кролів складало 2,19:1–2,65:1, що свідчить про відсутність відхилень при надходженні та засвоєнні Кальцію і Фосфору в організмі. Оптимізація основного раціону молодняку кролів заміною зернової групи комбікорму дертю зерна тритикале сорту Поліське 7 призвела до підвищення продуктивності кролів: жива маса особин у 100-добовому віці зросла в ІІ групі (50 % заміни) на 4,1 %, а в IV (12,5 % заміни) – на 4,5 %. У них також був вищим середньодобовий приріст щодо контролю.