PILIETINIO NEPAKLUSNUMO IR LIBERALIOS DEMOKRATIJOS SUDERINAMUMO PROBLEMA ŠIUOLAIKINĖJE TEISĖS FILOSOFIJOJE - Jūratė Černevičiūtė (Problemos)
Straipsnyje aptariami svarbiausi pilietinio nepaklusnumo problemos demokratinėje valstybėje analizės šiuolaikinėje teisės filosofijoje rezultatai. Apžvelgiama pilietinio nepaklusnumo formų raida ir jų šiuolaikinė įvairovė. Analizuojama pilietinio nepaklusnumo sąvoka, jo skirtumai nuo atsisakymo ir vengimo dėl sąžinės motyvų, pagrindiniai požiūriai, susiję su įstatymo ir moralinio įsitikinimo konfliktu. Ypatingas dėmesys skiriamas klausimui, ar pareiga paklusti įstatymui gali būti laikoma moraline pareiga ir kaip pilietinio nepaklusnumo vertinimas priklauso nuo tos pareigos pagrindimo būdo. Kaip nuodugniausia ir labiausiai priimtina problemos analizė įvertinama Johno Rawlso pilietinio nepaklusnumo teorija. Prasminiai žodžiai: teisės filosofija, pilietinis nepaklusnumas, sąžinės ir įstatymo konfliktas, moralinė pareiga paklusti įstatymui, Johno Rawlso pilietinio nepaklusnumo teorija.