مقایسه خصوصیات دوره باروری زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع II با افراد غیر دیابتی - سیدغلام رضا مرتضوی مقدم (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: با وجود تداخلات بین دیابت و دوره باروری و نیز قاعدگی در زنان مطالعاتی که افراد دیابتی و غیر دیابتی را در رابطه با این خصوصیات مقایسه نموده باشد. بسیار اندک است. در مطالعه حاضر مشخصات دوره های قاعدگی و دوران باروری در دو گروه افراد یائسه دیابتیک و غیر دیابتیک بررسی می شوند. روش بررسی: در سال 1379 به روش نمونه گیری خوشه ای از مناطق 9 گانه مراکز بهداشتی - درمانی شهری و از طریق مراجعه مستقیم به درب منازل، مطالعه ای به صورت گذشته نگر در جمعیت زنان بالای 40 سال که ساکن شهر بیرجند بوده و از آخرین قاعدگی آنها حداقل یک سال گذشته بود، انجام شد. تشخیص دیابت بر مبنای شرح حال و وجود دیابت آشکار بود. اطلاعات در پرسشنامه ثبت شد. از آزمون های تی و مجذور کای برای تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد. یافته ها: از مجموع 807 پرسشنامه کامل شده متوسط سن افراد ?.?± ??.?? سال تعداد 98 نفر (12 درصد) دیابتی و 709 نفر (88 درصد) غیر دیابتی بودند متوسط سن یائسگی در کل جمعیت ?.?? ± ??.?? سال در زنان دیابتی ?.?? ± ??.? سال و در زنان غیر دیابتی 5.27±47 سال بود. شاخص توده بدنی در زنان دیابتی ?.? ± ??.? و در زنان غیر دیابتی ?.?? ± ??.?? کیلوگرم بر متر مربع بود که تفاوت بین آنها از نظر آماری معنی دار بود. سایر خصوصیات از جمله تعداد سقط، طول دوره قاعدگی ها ، مدت خونریزی در هر قاعدگی و تعداد باروری ها در دو گروه تفاوت معنی داری نشان نداد. نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که زنان دیابتی دارای سن یائسگی بالاتر از زنان غیر دیابتی بوده و این تفاوت بر اساس تفاوت های باروری و قاعدگی قابل توضیح نمی باشد و ممکن است به شاخص توده بدنی بالاتر در این گروه مربوط باشد.