Baba Otoritesi/ Bir Aile Sosyolojisi Denemesi Kitap Değerlendirmesi - Sümeyye Kaya (Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi)
Toplumsal değişme-gelişme ile pek çok alanda değişimler görüldüğü gibi ailede ve aile üyelerinin rollerinde de değişmeler olmuştur. Güloğlu, “Baba otoritesi gerçekten zayıflamış mıdır yoksa baba otoritesinin gerilediği söyleminin arkasında başka şeyler olabilir mi? sorusuyla çalışmaya başlamıştır. Çalışmada, teorik olarak babalığa nasıl bakıldığı, tarihsel arka planında nelerin yattığı, toplumsal değişim ve gelişimlerin babalık rollerini nasıl değişime uğrattığı, otoritenin hangi anlamlara geldiği, literatürde hangi tartışmalar üzerinden okunduğu üzerinde dururken saha çalışması ile de teorik arka plana örnekler sunup desteklemiştir. Baba otoritesinin toplumsal değişme sürecinde nasıl bir dönüşüme uğradığı araştırılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımı ile “uyarlayıcı teori” yöntemi icra edilmiştir. Çalışmanın hedefi, bu değişim ve dönüşümlerin etkisiyle aile üyeleri arasındaki ilişkilerin dönüşümünün nasıl olduğunu analiz etmektir. Kitap boyunca, “Ailenin sürekliliğini sağlayan şey nedir?” sorusunun cevabı “otorite” olarak sunulmuştur. Araştırma, saha verilerini analiz edebilmek için babaların otoriteye yönelik bakış açılarını ve anlam dünyalarını ortaya koymak için sembolik etkileşimcilik bakış açısını, babaların otoritelerini üretmek için kullandıkları strateji ve teknikleri ortaya koymak için ise etnometodolojik yaklaşımı analiz birimi olarak kullanmıştır. Araştırmanın evrenini BADEP’e katılmış babalar oluşturmaktadır. Örneklemi ise, BADEP eğitiminde verilen tavsiyelere göre programı en iyi içselleştiren babalar oluşturmaktadır. ‘Amaçlı örnekleme’ tekniği ile BADEP’in çıktılarını içselleştiren babalarla yarı yapılandırılmış sorularla derinlemesine mülakatlar yapılarak otorite pratiklerindeki dönüşümler incelenmiştir.