PIERRE BOURDIEU VE TELEVİZYON ALANI: TÜRKİYE'DEKİ ANAAKIM TELEVİZYON HABERCİLİĞİNDE BİR SAHA ARAŞTIRMASI - Deniz İlic (Selçuk İletişim)
Sosyolog Pierre Bourdieu'nün habitus ve alan kavramları çerçevesinde şekillenen yapı-eylem kuramı, özneyi ve nesneyi birbiri için feda etmeden, araçsalcılık ve yapısalcılık arasında bir köprü kurmaktadır. Bourdieu'nün kuramı, sosyolojinin önemli bir parçası olan televizyon haberciliğinde özerklik, sansasyonel haber değerleri, rekabetçilik gibi unsurlar açısından da değerlidir. Bu çalışmada, Bourdieu'nün yapı-eylem kuramından yola çıkarak, Türkiye'de anaakım televizyon haberciliğine dair bir saha araştırması yapılmıştır. Araştırma kapsamında, İstanbul'da Fox TV, TGRT Haber, Kanal D, TV8 ve STV Haber'de katılımlı gözlemler yapılmıştır. Eğlence kanallarından Fox TV Amerikan sermayesine dayandığı, Kanal D çok reyting aldığı ve kurumsallaşmış bir yapı içerisinde işlediği, TV8 ise butik bir televizyon kanalı olduğu için seçilmiştir. TGRT Haber ve STV Haber ise haber kanallarının rutinlerini izlemeye olanak sağlayan yapısı nedeniyle tercih edilmiştir. Bu kanallardaki sansasyonel haber içerikleri reklam ve reyting beklentisi saptanmıştır. Haber üretiminin bu yapısal unsurlarının, muhabirlerin özerklik ve bağımsızlık alanlarını ne ölçüde daralttığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Türkiye'de anaakım televizyon haberciliğinde, bu yapısal unsurların habercilerin karşı koyuş ve özgürleşim dinamiklerine olanak tanımadığı iddia edilmiştir.