طراحی الگوی کارآفرینی اجتماعی با رویکرد مدل‌سازی ساختاری تفسیری - حسین ترابی; فریدون آزما; پرویز سعیدی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
کارآفرینی اجتماعی یکی از ابعاد مهم و رو به گسترش در فعالیت‌های کارآفرینی در سطح بین‌المللی است و از سابقه دیرینه‌ای نیز برخوردار است. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل ساختاری تفسیری برای کارآفرینی اجتماعی است که به صورت مطالعه موردی در سازمان تامین اجتماعی انجام شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی به کار برده شده است. طبق فرآیند روش‌شناسی تحقیق، در گام اول عناصر تشکیل دهنده الگوی کارآفرینی اجتماعی در نتیجه مرور پیشینه تحقیق و الگوهای نظری و نیز مصاحبه با گروه خبرگان استخراج شد. دستاورد این مرحله شناسایی 19 مولفه در قالب پنج بعد اصلی شامل ارزش اجتماعی، عوامل زمینه‌ای، بهره‌گیری از فرصت‌ها، افراد و منابع بود. برخی از این مؤلفه‌ها شامل برگزاری دوره‌های مربی‌گری کسب و کار با همکاری کارآفرینان اجتماعی، آموزش‌های کاربردی با حمایت نهادهای آموزشی، الگوبرداری کارآفرینان از سازمان تامین اجتماعی، همسو بودن ارزش‌های ملی و مذهبی با کارآفرینی اجتماعی، حمایت نهادهای غیردولتی از کارآفرینی اجتماعی و مقبولیت کارآفرینی به عنوان ارزش در جامعه بیشتر مورد توافق گروه پاسخگویان قرار گرفت. در گام بعدی به منظور برقراری ارتباط و تعیین توالی بین ابعاد و در نتیجه، ارائه مدل ساختاری از روش مدل‌سازی ساختاری تفسیری بهره گرفته شد. نتایج نشان داد کلیه ابعاد در سطح اول قرار دارند و پس از تحلیل MICMAC کلیه ابعاد در خوشه پیوندی قرار گرفتند که بیانگر آن است با یکدیگر رابطه تعاملی و دوطرفه دارند. یافته‌های این تحقیق بازتاب کارآفرینی اجتماعی به عنوان فرآیند بهره‌گیری از فرصت‌ها با ترکیب منابع توسط عوامل انسانی در راستای خلق ارزش‌های اجتماعی است.